رویداد های ملی و مذهبی
کشور ایران به دلیل فرهنگ و تفاوتهای مردمی گستردهای که دارد، مناسبتهای مختلفی را نیز در تقویم به وجود آورده است. این مناسبتها به چند دسته بزرگ و کلی تقسیم میشوند. یکی از مهمترین مناسبتهای ایرانی، رویدادهای ملی و مذهبی هستند. مناسبتهای ملی در ایران به مردمانی مربوط میشود که در گذشته ایران، برای بقای خاک این کشور و در این مسیر فداکاریهای گستردهای انجام دادهاند. مناسبتهای مذهبی نیز در زمینه تولد و وفات امامان معصوم و زندگی آنها، در تقویم ثبت شده است. در ادامه مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ در زمینه ملی و مذهبی را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
۱ شهریور: روز پزشک- روز بزرگداشت ابوعلی سینا
یکی از اولین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ گرامیداشت روز پزشک است. روز پزشک در کشورهای مختلف و در شهرهای آنها، با توجه به مناسبتهای محلی گرامی داشته میشود. در کشور ایران روز بزرگداشت پزشک و جشن مربوط به آن، همزمان با روز تولد ابوعلی سینا یکی از بزرگترین پزشکان ایرانی نامگذاری شده است. در این روز عموم مردم در زمینه تلاش و زحمات پزشکان برای مردم و این آب و خاک، از این گروه ایثارگر و فداکار تشکر و قدردانی میکنند.
۲ شهریور: آغاز هفته دولت- شهادت سید علی اندرزگو
در تقویم ایرانی، روز ۲ شهریور با نام آغاز هفته دولت شناخته میشود. همانطور که میدانید، کشور ایران و انقلاب اسلامی حاصل تلاشهای گسترده مردمان بزرگی بوده است که شهادت آنها نیز برای افراد مختلفی درس زندگی میدهد.
در این بین ۲ تن از بزرگترین مردمانی که برای آبادانی ایران تلاش کردهاند، در روز ۲ شهریور به شهادت رسیدند؛ بنابراین روز شهادت شهید رجایی و شهید باهنر در تقویم ایرانی به نام آغاز هفته دولت نامگذاری شده است. ناگفته نماند که در این روز، سید علی اندرزگو که یکی از مبارزان انقلاب اسلامی علیه رژیم شاه محسوب میشد نیز توسط ساواک به شهادت رسیده است.
۳ شهریور: اشغال ایران به توسط متفقین
یکی از مهمترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ در تقویم ایرانی، اشغال ایران توسط متفقین در روز ۳ شهریور است. در زمان آغاز جنگ جهانی دوم، کشور ایران از همان ابتدا به دلیل حفاظت از خاک وطن و جان و مال مردم، اعلام بیطرفی کرد؛ اما بعد از گذشت مدتی، این بیطرفی نادیده گرفته شد و با در نظر گرفتن فعالیتهای پنهان جاسوسان آلمانی در ایران، متفقین وارد کشورمان شده و آن را اشغال کردند. پس از ورود متفقین به ایران، کشور عزیزمان نیز وارد جنگ جهانی دوم شد و مشکلات متعددی برای ایرانیها به وجود آمد.
۴ شهریور: اربعین حسینی- روز کارمند
۴ شهریور در تقویم ایرانی به عنوان روز اربعین حسینی و روز کارمند نامگذاری شده است. اربعین حسینی، چهلمین روز درگذشت امام حسین (ع) و یاران باوفای ایشان است که در تقویم قمری وجود دارد؛ اما یکی از مناسبتهای مذهبی ایرانیان نیز محسوب میشود. در این روز افراد مختلف میتوانند برای کارمندان نیز جشن مناسبی بگیرند و از زحمات آنها برای بهتر شدن جامعه ایرانی تشکر کنند.
۵ شهریور: روز بزرگداشت محمد بن زکریای رازی-روز داروسازی- روز کشتی
یکی از اصلیترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ بزرگداشت روز داروسازی است. روز داروسازی در اغلب کشورها و شهرهای متفاوت در تقویم وجود دارد. در ایران روز داروسازی همزمان با روز تولد محمد بن زکریای رازی یکی از بزرگترین شیمیدانهای ایرانی نامگذاری شده است. ۵ شهریور همچنین زادروز تولد پهلوان بزرگ تختی نیز هست؛ به همین دلیل این روز در تقویم ایرانی با نام روز کشتی نیز شناخته میشود.
۸ شهریور: روز مبارزه با تروریسم- شهادت شهیدان رجایی و باهنر
در تاریخ ایران در روز ۸ شهریور، عملیات تروریستی بیسابقهای نسبت به ۲ تن از مردان ارزشمند ایرانی انجام شد و باعث شد شهید باهنر و شهید رجایی به مقام بزرگ شهادت برسند؛ به همین دلیل این روز در تقویم ایرانی با نام روز مبارزه با تروریسم یا سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر شناخته میشود.
۹ شهریور: روز صنعت برق
صنعت برق یکی از مهمترین صنایع کشور محسوب میشود. مردمان بزرگی برای بقا و پیشرفت این صنعت از گذشته تا به امروز، تلاشهای ارزندهای انجام دادهاند؛ بنابراین روز ۹ شهریور در تقویم ایرانی با نام روز صنعت برق نامگذاری شده تا عموم مردم بتوانند در این روز، از افراد فعال در صنعت برق و تلاشهای گسترده آنها، تشکر و قدردانی بکنند.
۱۰ شهریور: روز بانکداری اسلامی- سالروز تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا- روز تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا
یکی از تاثیرگذارترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ سالروز تصویب عملیات بانکی بدون ربا است. سالها پیش در روز ۱۰ شهریور، قانون عملیات بانکی بدون ربا تصویب شد. با در نظر گرفتن این قانون و با توجه به قوانین شرعی، بانکداری پیشرفت بزرگی کرده است؛ به همین دلیل این روز را با نام روز بانکداری اسلامی در تقویم ایرانی ثبت کردهاند. این روز همچنین سالروز تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا نیز هست.
۱۱ شهریور: روز وقف- روز صنعت چاپ
صنعت چاپ و وجود این صنعت در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. وجود صنایع مربوط به چاپ در کشور عزیزمان بدون تلاشهای گسترده جمعی از مردم، امکانپذیر نبود؛ به همین دلیل روز ۱۱ شهریور با نام روز صنعت چاپ، روز مناسبی برای یادآوری تلاشهای بیوقفه این عزیزان در ذهن عموم مردم است.
۱۲ شهریور: رحلت حضرت رسول اکرم (ص)- شهادت امام حسن مجتبی (ع)- روز مبارزه با استعمار انگليس- سالروز شهادت رئیسعلی دلواری- روز بهورز
روز ۱۲ شهریور روز رحلت حضرت رسول اکرم (ص) و روز شهادت امام حسن مجتبی (ع) است. این روز برای مردمان مذهبی ایران اهمیت بالایی دارد. در تقویم ایرانی، روز ۱۲ شهریور یعنی سالروز شهادت رئیس علی دلواری با نام روز مبارزه با استعمار انگلیس نیز شناخته میشود.
۱۳ شهریور: روز تعاون- روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی- روز مردم شناسی
۱۳ شهریور روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی و تلاشهای گسترده این دانشمند برای پیشرفت علم نامگذاری شده است. این روز همچنین با نام علم نجوم و روز مردم شناسی نیز معرفی میشود. یکی از بزرگترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ در روز ۱۳ شهریور با نام روز تعاون نامگذاری شده است. روز تعاون به تمام مردم یادآوری میکند که برای داشتن اقتصادی قویتر، به اتحاد نیاز است.
۱۴ شهریور: شهادت امام رضا (ع)- شهادت آیت الله قدوسی و سرتیپ وحید دستجردی
در روز ۱۴ شهریور ۲ تن از مردمان غیور و بزرگ ایرانی یعنی آیت الله قدوسی و سرتیپ وحید دستجردی، از طریق انفجار بمب به شهادت رسیدهاند؛ همچنین این روز با توجه به تقویم قمری، روز شهادت امام رضا (ع) امام هشتم شیعیان نیز هست.
۱۵ شهریور: هجرت حضرت رسول اکرم (ص) از مکه به مدینه
روز هجرت رسول اکرم (ص) از مکه به مدینه در تقویم ایرانی در روز ۱۵ شهریور ثبت شده است. این مناسبت برای افراد مذهبی و مسلمانان اهمیت بسیاری دارد. هجرت پیامبر از مکه به مدینه به بقای مسلمانان و بهبود وضع آنها، کمک بزرگی کرده است.
۱۷ شهریور: قیام ۱۷ شهریور
روز ۱۷ شهریور که به نام جمعه سیاه معروف است، یکی از درگیریهای بزرگ رژیم شاه با مردمان انقلابی بود، که در این جریان افراد زیادی نیز کشته شدند. این جنبش مردمی و این کشتار بزرگ یکی از مهمترین و موثرترین اتفاقات در مسیر انقلاب اسلامی است؛ به همین دلیل یکی از اصلیترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ در تقویم ایرانی در روز ۱۷ شهریور و با نام قیام ۱۷ شهریور نامگذاری شده است.
۱۸ شهریور: روز ملی ثبت احوال
در گذشتههای دور مردم ایران نام و نام خانوادگی نداشتند و هیچ اثری از آنها به دست حکومت نبود. پس از اتفاقات گسترده، وجود شناسنامه و ثبت اسم و نام خانوادگی برای افراد مختلف در ایران نیز رایج شد. بعد از این اتفاق، تمام افراد موجود در ایران برای خود شناسنامهای داشتند. روز ۱۸ شهریور در تقویم ایرانی به نام روز ملی ثبت احوال نامگذاری شده است که در بین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ از اهمیت بالایی برخوردار است.
۱۹ شهریور: وفات آیت الله سید محمود طالقانی اولین امام جمعه تهران
آیت الله سید محمود طالقانی یکی از افراد موثر در انقلاب اسلامی ایران است. این فرد در خانوادهای مذهبی به دنیا آمده و پس از مطالعه درسهای گسترده، در مقابل رژیم شاهنشاهی مبارزات زیادی انجام داده و در نهایت، بر اثر سکته قلبی در روز ۱۹ شهریور دار فانی را وداع گفته است. به دلیل موثر بودن این فرد در راه پیروزی انقلاب اسلامی، روز ۱۹ شهریور به نام سید محمود طالقانی نامگذاری شده است.
۲۰ شهریور: شهادت آیت الله مدنی به دست منافقان
آیت الله مدنی که در ایران با نام شهید محراب نیز شناخته میشود، از افراد موثر و فعال در عرصه انقلاب اسلامی است و برای خاک ایران کارهای ارزنده انجام داده است. سوء قصد توسط منافقان به جان این آیت الله در حین نماز انجام شده و باعث فوت ایشان شده است؛ به همین دلیل ۲۰ شهریور به نام شهادت آیت الله مدنی به دست منافقان نامگذاری شده است.
۲۱ شهریور: روز سینما
وجود سینما یکی از کارهای هنری و بزرگ برای پیشرفت ایران محسوب میشود؛ به همین دلیل هر ساله روز ۲۱ شهریور به عنوان روز بزرگداشت سینما شناخته شده و در خانه سینما مراسمی بزرگ مربوط به اهمیت این روز برگزار میشود.
۲۲ شهریور: شهادت امام حسن عسکری (ع)- آغاز امامت حضرت ولیعصر (عج)
امام حسن عسکری (ع) یازدهمین امام شیعیان است که در روز ۲۲ شهریور با توجه به تقویم قمری به شهادت رسیده است. در این روز پسر امام حسن یعنی امام زمان (عج) پس از شهادت پدر بزرگوارشان به امامت رسیدهاند؛ بنابراین آغاز امامت حضرت ولیعصر (عج) در این روز توسط افراد مذهبی جشن گرفته میشود. روز ۲۲ شهریور یکی از مناسبت های شهریور ماه ۱۴۰۳ برای افراد مذهبی است.
۲۵ شهریور: روز ملی شهدا
در طی ۸ سال دفاع مقدس افراد مختلفی برای دفاع از خاک و ارزشهای ایران اسلامی به پا خاسته و در این مسیر تلاشهای گستردهای انجام دادهاند. تعدادی از این افراد در نهایت جان خود را نیز برای کشور عزیزشان فدا کردهاند؛ به همین دلیل ۲۵ شهریور با نام روز ملی شهدا در تقویم ایران ثبت شده است.
۲۶ شهریور: ولادت حضرت رسول اکرم (ص) به روایت اهل سنت- آغاز هفته وحدت
روز ۲۶ شهریور ولادت حضرت رسول (ص) به روایت اهل سنت است. با توجه به اینکه اهل شیعه اعتقاد دارند که ولادت پیامبر اسلام (ص) در روز ۳۱ شهریور است، برای ایجاد اتحاد بین اهل شیعه و اهل سنت، این هفته، هفته وحدت نامیده میشود و روز ۲۶ شهریور نیز آغاز هفته وحدت نامگذاری شده است.
۲۷ شهریور: روز شعر و ادب فارسی- روز بزرگداشت استاد سید محمد حسین شهریار
استاد سید محمد حسین شهریار یکی از بزرگترین شاعران و هنرمندان معاصر ایرانی است؛ به همین دلیل روز ۲۷ شهریور همزمان با سالروز درگذشت این شاعر بزرگ با نام روز شعر و ادب فارسی در تقویم ایرانی نامگذاری شده است.
۳۰ شهریور: روز ملی دفاع مقدس- آغاز جنگ تحمیلی
یکی از مهمترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ روز ملی دفاع مقدس است؛ در واقع در روز ۳۰ شهریور، جنگ تحمیلی از طرف عراق آغاز شد. صدام حسین در تلاش بود که با آغاز یک جنگ تحمیلی بزرگ بر علیه حکومت جمهوری اسلامی ایران، این حکومت را در همان ابتدای به وجود آمدنش، از بین برده و ایران را به دست آورد؛ به همین دلیل روز ۳۰ شهریور با نام روز ملی دفاع مقدس در تقویم ایران ثبت شده است.
تعطیلات رسمی
همانطور که میدانید، در تقویم ایرانی روزهای جمعه تعطیل هستند. افزون بر این روز، روزهای دیگری نیز با دلایل متفاوتی تعطیل هستند که به این روزها، تعطیلات رسمی میگویند. آگاهی از تعطیلات رسمی میتواند تاثیر مستقیمی بر روی انواع مختلفی از فعالیتهای انسانی گذاشته و ارسال و دریافت برخی از مدارک و محصولات پست شده را، طولانیتر کند. در ادامه به معرفی تعطیلات رسمی و مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ خواهیم پرداخت.
۱۰ شهریور: عید غدیر خم
یکی از بزرگترین مناسبتهای افراد مذهبی، عید غدیر خم است. در گذشته در این روز پیامبر(ص) از طرف خدا پیامی دریافت میکند و بر اساس آن، امام علی (ع) را اولین امام شیعیان معرفی میکند. بر اساس این پیام اطاعت از امام علی (ع) بر تمام شیعیان واجب است. این روز برای مسلمانان اهمیت زیادی دارد و اغلب، جشن بزرگی در روز عید غدیر خم برگزار میشود.
۱۲ شهریور: تاسوعا
روز ۱۲ شهریور سالروز تاسوعای حسینی است. این روز ۹ محرم در تقویم قمری است که با نام شهادت حضرت ابوالفضل نامگذاری شده است و برای شیعیان نیز اهمیت بالایی دارد. روز ۱۲ شهریور همزمان با تاسوعای حسینی در ایران یکی از تعطیلات رسمی نیز محسوب میشود.
۱۳ شهریور: عاشورا
روز عاشورا یکی از مهمترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ است. در این روز امام حسین (ع) در کربلا به شهادت رسیده است. این روز برای شیعیان و افراد مذهبی در ایران اهمیت زیادی دارد و در اغلب شهرها در این روز به عزاداری میپردازند؛ به همین دلیل در روز عاشورا کل کشور تعطیل است.
۱۴ شهریور: اربعین حسینی
روز ۱۴ شهریور یکی از روزهای تعطیل تقویم ایرانی محسوب میشود. این روز با نام اربعین حسینی نامگذاری شده است. اربعین حسینی، چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) و یاران بزرگوار ایشان در کربلا است.
۲۶ شهریور: ۲۸ صفر- رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع)
روز ۲۶ شهریور در تقویم ایرانی همزمان با روز ۲۸ صفر در تقویم قمری، روز رحلت پیامبر اکرم(ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) است. این روز برای شیعیان و مسلمانان ایرانی اهمیت زیادی دارد و اغلب در این روز به عزاداری میپردازند.
۲۷ شهریور: ۲۹ صفر- شهادت امام رضا (ع)
روز ۲۷ شهریور در تقویم ایرانی همزمان با روز ۲۹ سفر در تقویم قمری، با نام روز شهادت امام رضا (ع) نامگذاری شده است. امام رضا (ع) هشتمین امام مسلمانان است و شیعیان در این روز به عزاداری برای این امام بزرگوار و شهادتشان میپردازند.
سایر رویداد ها
در بین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ رویدادهایی وجود دارند که از اهمیت زیادی برخوردار هستند. این مناسبتها نه فقط در تقویم ایرانی بلکه در تمام جهان وجود دارند و جشن گرفته میشوند. آشنایی با این مناسبتها و افزایش اطلاعات در مورد رویدادهای جهانی، میتواند در زمینههای مختلف به شما کمک کند. در ادامه رویدادهای جهانی شهریور ماه را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
۱ شهریور: روز جهانی صلح
روز جهانی صلح یکی از مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ است. مردم سراسر جهان در روز ۱ شهریور همزمان با تقویم میلادی، این روز را جشن میگیرند. روز جهانی صلح، روزی بدون جنگ و برای اتحاد بیشتر عموم مردم است. ناگفته نماند که در این روز، امکان آتشبس بین چند کشور و اتمام جنگ بین آنها نیز فراهم است.
۸ شهریور: روز جهانی سوادآموزی
یکی از مهمترین موضوعات برای تمام کشورها پیشرفت مردم کشور و سطح سواد آنها است. همانطور که میدانید، وجود سواد و افراد فعال در زمینه علم و دانش برای پیشرفت یک کشور ضروری است؛ به همین دلیل در سرتاسر جهان روز ۸ سپتامبر همزمان با ۸ شهریور به عنوان روز مبارزه با بیسوادی نامگذاری شده است.
۱۰ شهریور: روز جهانی پیشگیری از خودکشی
جان انسانها و زنده بودن هر یک از آنها برای کشور و پیشرفت آن، موضوعی ضروری است؛ به همین دلیل روز ۱۰ سپتامبر همزمان با روز ۱۰ام شهریور در تقویم شمسی، روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری شده است.
۱۴ شهریور: روز جهانی دموکراسی
سازمان جهانی ملل متحد برای پیشگیری از جنبشهای استبدادی و فعالیت بر خلاف آنها، روز ۱۴ شهریور در تقویم شمسی را روز جهانی دموکراسی نامیده است. ناگفته نماند که این روز به شکل جهانی و در تقویم میلادی نیز وجود دارد.
۱۶ شهریور: روز جهانی ازن
لایه ازن یکی از مهمترین بخشهای کره زمین محسوب میشود و وجود آن برای بقای انسان لازم است؛ به همین دلیل روز ۱۶ شهریور، روز جهانی ازن نامیده میشود. این مناسبت یکی از مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ است که به صورت جهانی و در تقویم میلادی نیز وجود دارد.
۲۱ شهریور: روز جهانی آلزایمر
آلزایمر یکی از مهمترین بیماریهای بشر است که با گذشت زمان وخیمتر میشود. این بیماری باعث کوچک شدن مغز و از بین رفتن آن میشود؛ به همین دلیل افرادی که به بیماری آلزایمر مبتلا هستند، نمیتوانند اعمال روزانه خود را به درستی انجام دهند. روز جهانی آلزایمر یک مناسبت جهانی است و روز ۲۱ شهریور به نام این بیماری، نامگذاری شده است.
۲۲ شهریور: روز جهانی قلب
قلب یکی از مهمترین اعضای بدن انسان محسوب میشود. متاسفانه امروزه بیشترین میزان مرگ و میر مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی است؛ به همین دلیل شناخت صحیح قلب و روشهای مراقبت از آن، اهمیت بالایی دارد. یکی از پر اهمیتترین مناسبت های شهریور ۱۴۰۳ روز جهانی قلب است که به شکلی جهانی در تقویم شمسی و میلادی نامگذاری شده است.
۲۷ شهریور: روز جهانی گردشگری
گردشگری و استفاده از آن، اصلی مهم برای تمام کشورها است؛ بنابراین روز ۲۷ شهریور به نام روز جهانی گردشگری نامگذاری شده است. شناخت اصولی گردشگری و تاثیر بالای آن بر روی مفاهیم فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و... باعث وجود روزی با نام گردشگری به صورت جهانی در تقویم شده است.
این فقط خلاصهای از برخی از مناسبتهای مهم در شهریور ۱۴۰۳ است. برای اطلاعات بیشتر، میتوانید به تقویم رسمی ایران مراجعه کنید.
امیدوارم این اطلاعات مفید باشد!